Gary Kasparov (1963 – …. )
Garry Kasparov henüz 11 yaşındaydı! Fakat Kasparov’un kariyerini bu noktaya getirebilen herkesin hemfikir olduğu bir özellik varsa, o da en yüksek beklentileri bile gerçekleştirebilme özelliğidir. 13 yaşımda SSCB Gençler Şampiyonluğu, 17 yaşında Büyükusta ve 19 yaşındayken dünyanın en kuvvetli oyuncusu olabilmesi. Kasparov sürekli olarak yaşından beklenmeyen başarılara imza atmıştır. Kasım 1985′de 22 yaşındayken Anatoly Karpov ‘u yenerek en genç Dünya Şampiyonu olmuştur. Hala günümüzün en kuvvetli oyuncusudur. 16 seneden fazla bir süre FIDE’nin yayınladığı rating listelerinde sürekli bir numara olmuştur.
Çocuk dahi
Garry Kasparov Azerbeycan’ın başkenti Bakü’de doğdu. Satranç tahtası başında çok küçük yaşlarda aldığı başarılar ona, eski Dünya Şampiyonu Botvinnik’in öğretmenliği altındaki çalışmalara katılma hakkını kazandırdı (Karpov’da Botvinnik ‘in öğrencileri arasındaydı).
13 yaşındayken Fransa’daki 16 yaş altı dünya birinciliğinde üçüncülüğü paylaşarak ilk kez SSCB dışındaki uluslararası turnuvalarda oynamaya başladı. Bu 13 yaşındaki birinin Sovyetler Birliği’ni ilk kez yurt dışında, Batı’da temsil etmesiydi.
Dünya şampiyonluğu adayı
Garry 16 yaşına geldiğinde, ünü Sovyetler Birliği içinde ve dışında öyle yayıldı ki, artık girdiği her turnuvada odak noktası oluyordu. Rusyadaki ismiyle “Garik” SSCB’de ve yurt dışında daha yaşlı ve tecrübeli oyuncuların önemli bir rakibi olarak görülüyordu.
1979 yılında, 16 yaşındayken ona 14 tane büyükustanın bulunduğu bir turnuvaya katılma şansını verdiler. Henüz FIDE ratingi çıkarmamış olmasına rağmen turnuvayı açık farkla rahat olarak kazandı, ve kendini dünya şampiyonluğunun ciddi bir adayı olrak ilan etmiş oldu.
Dünya Şampiyonluğu Ünvan
Garry 21 yaşındayken, efsanevi Sovyet oyuncu Anotoly Karpov’la dünya şampiyonluğu için maç yaptı. İki oyuncu da maç boyunca çok parlak şekilde oynadı, fakat 5 ay ve 48 oyundur süren maç beklenmedik bir şekilde bitti. Dünya Satranç Federasyonu Başkanı Compomanes, maçın devamını galip oyuncu belirlenmeden iptal etti. Bir sonraki yıl maç tekrar edildi, ve Kasparov, Karpov’u yenerek dünya şampiyonu oldu.
Kasparov 1984′den 1990′a kadar Karpov’la dört kez oynadı. Karpov’un ünvanını muhafa etmesini sağlayan iptal edilen maçtan sonra, Kasparov arka arkaya 3 maç kazandı. Garry 1993 yılında ünvanını başarılı bir biçimde Nigel Short’a ve 1995 yılında da Hintli oyuncu Viswanathan Anand’a katşı korudu.
2000 yılında Sovyet oyuncu Vladimir Kramnik ‘e karşı yaptığı maçı beklenmedik bir şekilde kaybetti. Bununla beraber hala uzmanlarca dünyanın en kuvvetli oyuncusu olarak görülmektedir. 1985 yılından itibaren 2001 yılına kadar FIDE’nin yayınladığı rating listelerinde hep bir numara olmuştur.
Stil olarak kendisinin de söylediği gibi Alekhine’i örnek almıştır. Canlı ve insiyatifi almaya yönelik bir oyun tarzı vardır. Ataklarında Tal’inkilerden farklı olarak Botvinnik anlayışının etkileri görülür.
Diğer başarıları
Kasparov dört tane kitap yazmıştır ve politika, eğitim ve sosyal reformlar konusunda Doğu Avrupa’nın önemli bir sözcüsüdür. Bağış kampanyaları konusunda da aktiftir ve bu konuda girişimlerde bulunmak üzere Moskova’da “Kasparov Vakfı” nı kurmuştur (Devrimden sonra kurulan ilk özel vakıftır).
Kasparov satrancın okullarda ders olarak uygulanması konusunda da girişimlerde bulunmaktadırve Kasparov Uluslararası Satranç Akedemi’sini kurmuştur.
Kasparov geniş bir kesim tarafından Rus ekonomisi konusunda da bir uzman olarak bilinir ve Wall Street Journal’da makalesi çıkan en genç yazardır. 1993 yılında Kasparov ve Short , Profesyonel Satranç Birliği’ni (Professional Chess Association\PCA) kurarak satrancı herkes tarafından oynanan bir oyun haline getirmek için girişimde bulunmuşlardır.
Kasparov, Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu ve Madrid’deki Cursos de Verano gibi uluslararası konferensların düzenli konuşmacı konuğudur.
| Kaynaklar |
| •Spor Ansiklopedisi Cilt 5, www.satrancokulu.com |
Giriş
Kategoriler
Arşivler
Takvim
Son YazIlar
- Mevlit Kandiliniz Mübarek Olsun
- Dünyanın en karanlık kahramanı yeniden sürüyor : HAYALET SÜRÜCÜ 2 İNTİKAM ATEŞİ
- Ya Ben İstanbul’u Alacağım, Ya İstanbul Beni ! : FETİH 1453
- Lost’un yaratıcısı J.J. Abrams’tan yeni dizi :ALCATRAZ
- Gurbetçi Rocky’nin komik hikayesi: BERLİN KAPLANI
- Uluslararası Çok Satan Üçlemeden :EJDERHA DÖVMELİ KIZ
- Hoşgeldin 2012
- Geri sayım başlasın ! : YILBAŞI GECESİ
- Plansız.Desteksiz.Seçimsiz :GÖREVİMİZ TEHLİKE 4
- Akıllı ve karizmatik dedektif Sherlock Holmes, en büyük düşmanı Profesör Moriarty’e karşı : Sherlock Holmes: Gölge Oyunları
Son Yorumlar
- Lost’un yaratıcısı J.J. Abrams’tan yeni dizi :ALCATRAZ için Güray
- Aşkın klişelerine karşı alaycı bir tavır takınmak,sizi gerçek aşka karşı kör mü yapar?: ARKADAŞTAN ÖTE için genceaydin
- Windows 7 Kurulum Sorunu (Çözümü) için Güray
- Windows 7 Kurulum Sorunu (Çözümü) için expert_-_man
- Müzik dinlemenin en hızlı ve en kolay yolu myFizy.com için Güray
- 64 bit İşletim Sisteminde 32 bitlik dll ve ocx Dosyalarını .Net’le(Dotnet) import Etme Sorununun Çözümü için Umut Sinan Şirin
- 64 bit İşletim Sisteminde 32 bitlik dll ve ocx Dosyalarını .Net’le(Dotnet) import Etme Sorununun Çözümü için gurultu12
- 64 bit İşletim Sisteminde 32 bitlik dll ve ocx Dosyalarını .Net’le(Dotnet) import Etme Sorununun Çözümü için Umut Sinan Şirin
- 64 bit İşletim Sisteminde 32 bitlik dll ve ocx Dosyalarını .Net’le(Dotnet) import Etme Sorununun Çözümü için gurultu12
- İhanet Noktası (Dan Brown) için pesimist
En Çok Okunanlar
- Eset Nod32 Antivirüs ekrn.exe Sorunu (Çözümü) - 20.885 kere okundu.
- Windows 7 Kurulum Sorunu (Çözümü) - 15.523 kere okundu.
- Skyfire 4.3.2.1_3001 Hatası (Symbian ve Windows Mobile Çözümü) - 13.080 kere okundu.
- Nokia 5800 Temaları - 11.861 kere okundu.
- Golden Retriever - 11.346 kere okundu.
- Kilyos - 9.623 kere okundu.
- Şemsiye Tarihçesi - 8.583 kere okundu.
- “o” an fotoğrafları - 7.273 kere okundu.
- Prag - 6.751 kere okundu.
- Nokia 5800 Programlar 1 - 5.861 kere okundu.
- IPhone 2 Çıktı ve Satışta.. - 5.168 kere okundu.
- Barış Manço - 4.934 kere okundu.
- Sigarayı İlk Kim Keşfetti? - 4.924 kere okundu.
- BİSİKLET - 4.586 kere okundu.
- Windows XP’nin Ölüm Tarihi Uzatıldı - 4.323 kere okundu.
Etiket Bulutu
WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck and Luke Morton requires Flash Player 9 or better.


Bu Yazı 349 kere okundu.