Kıskançlık Nedir ? Tedavisi Var mıdır ?
Kıskançlık nedir ? Bir hastalık mıdır?
Kıskançlık sevilen kişi veya nesnenin paylaşılamamasıdır. Her insanın doğasında bulunan bu duygu diğer bir çok duygumuz gibi doğaldır. Ancak kıskançlık uç noktada yaşanırsa veya zarar verme aşamasına gelirse çekilmez bir hal almaktadır. Kişilerin kıskançlık duygusunu kontrol altında tutabilmeleri çok önemlidir. Kıskançlık kontrol altına alınmadığında iletişimde problemler başlamakta, çatışmalar başlamaktadır. Çatışma çözülmediği taktirde problem haline dönüşmektedir. Özellikle partner ilişkilerinin bitişinde en çok karşılaşılan sorunların başında yer alan kıskançlık kişilik yapısı ve model alma durumuyla alakalı olarak değişim göstermektedir. Kıskanç bir yapıya sahip olan bir birey eşini, partnerini, arkadaşını, hatta ebeveynini bile kıskanabilmektedir.
Her birey kıskançlık duygusunu yaşamakta mıdır?
Kıskançlık duygusunu yaşamayan yoktur. Her birey farklı dozda olmak şartıyla bu duyguyu yaşamaktadır. Yaşamın ilk yıllarında kardeş kıskançlığıyla kendini göstermektedir. Çocuk kardeşinin daha çok sevildiğini düşünmektedir. Bu noktada açıklayıcı olmak önem taşımaktadır. Ebeveyn karşısında bir birey varmış gibi açıklayıcı bir yaklaşım biçimini kullanmalıdır. Her çocuğun eşit derecede sevildiği, aynı derecede önemsendiği bilinçaltına yerleştirilmelidr.
Partner ilişkilerinde ise kıskançlığa sebep olabilecek davranışlar tespit edilmeli ve bu noktalara hassasiyetle yaklaşılmalıdır. Aksi olduğunda kişiler partnerleri tarafından önemsenmediklerini hissetmektedirler.
Günümüzde daha çok kimler daha kıskanç davranışlar sergilemektedirler?
Kişiliğin oluşmasıyla birlikte birey kendini daha çok sorgulamaya başlamaktadır. Ebeveyn tarafından yeterince ilgi ve sevgi görmeyen, aşagılanan çocuk kendine güvensiz bir kişilik yapısına sahip olmaktadır. Kıskançlığın en büyük nedenlerinden biri bu aşağılık duygusudur.
Günümüzde yapılan araştırma sonuçları kadınların eşlerini veya partnerlerini daha çok kıskandıklarını göstermektedir. Ataerkil bir yapıya sahip olan türk toplumunda erkeklerin rahat davranışları doğal karşılanırken, bir kadının rahat davranışlar sergilemesi hoş karşılanmamaktadır.
Etrafımaza baktığımızda kadınların erkeklerden daha kıskanç davranışlar sergilediklerini görmekteyizdir. Bunun genetik bir nedeni varmıdır?
Kıskançlık genetik değildir fakat model alma sözkonusu olabilmektedir. Bireyler daha çok ebeveynlerini model aldıklarından dolayı, ebeveyni kıskanç davranışlarda bulunan bireyde bu doğrultuda davranışlar sergileyebilmektedir. Örneğin çocuğun annesi babasını kıskanıyorsa model alma yoluyla evlilik aşamasında çocuğun eşini kıskandığı görülebilmektedir. Ayrıca kıskançlık kendine güvenlede alakalı bir duygudur. Yapılan araştırma sonuçları kendine güvenli bireylerin daha az kıskançlık davranışları sergilediklerini göstermektedir. Kendine güvensiz bireyler ise her an aldatılabilirim korkusuyla yüzleştiklerinden dolayı kıskançlık duygusunu çok fazla yaşamaktadırlar.
Kısacası kıskançlık diğer bir çok duygumuz gibi doğal bir duygudur. Ancak kişinin kendisine ve çevresine zarar verme aşamasına geldiğinde bir problem haline dönüşmektedir. Bu sebepten dolayı kıskançlık uç noktada yaşandığı taktirde mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekmektedir.
Psikolog
Müge emeksiz
Giriş
Kategoriler
Arşivler
Takvim
Son YazIlar
- Mevlit Kandiliniz Mübarek Olsun
- Dünyanın en karanlık kahramanı yeniden sürüyor : HAYALET SÜRÜCÜ 2 İNTİKAM ATEŞİ
- Ya Ben İstanbul’u Alacağım, Ya İstanbul Beni ! : FETİH 1453
- Lost’un yaratıcısı J.J. Abrams’tan yeni dizi :ALCATRAZ
- Gurbetçi Rocky’nin komik hikayesi: BERLİN KAPLANI
- Uluslararası Çok Satan Üçlemeden :EJDERHA DÖVMELİ KIZ
- Hoşgeldin 2012
- Geri sayım başlasın ! : YILBAŞI GECESİ
- Plansız.Desteksiz.Seçimsiz :GÖREVİMİZ TEHLİKE 4
- Akıllı ve karizmatik dedektif Sherlock Holmes, en büyük düşmanı Profesör Moriarty’e karşı : Sherlock Holmes: Gölge Oyunları
Son Yorumlar
- Lost’un yaratıcısı J.J. Abrams’tan yeni dizi :ALCATRAZ için Güray
- Aşkın klişelerine karşı alaycı bir tavır takınmak,sizi gerçek aşka karşı kör mü yapar?: ARKADAŞTAN ÖTE için genceaydin
- Windows 7 Kurulum Sorunu (Çözümü) için Güray
- Windows 7 Kurulum Sorunu (Çözümü) için expert_-_man
- Müzik dinlemenin en hızlı ve en kolay yolu myFizy.com için Güray
- 64 bit İşletim Sisteminde 32 bitlik dll ve ocx Dosyalarını .Net’le(Dotnet) import Etme Sorununun Çözümü için Umut Sinan Şirin
- 64 bit İşletim Sisteminde 32 bitlik dll ve ocx Dosyalarını .Net’le(Dotnet) import Etme Sorununun Çözümü için gurultu12
- 64 bit İşletim Sisteminde 32 bitlik dll ve ocx Dosyalarını .Net’le(Dotnet) import Etme Sorununun Çözümü için Umut Sinan Şirin
- 64 bit İşletim Sisteminde 32 bitlik dll ve ocx Dosyalarını .Net’le(Dotnet) import Etme Sorununun Çözümü için gurultu12
- İhanet Noktası (Dan Brown) için pesimist
En Çok Okunanlar
- Eset Nod32 Antivirüs ekrn.exe Sorunu (Çözümü) - 20.895 kere okundu.
- Windows 7 Kurulum Sorunu (Çözümü) - 15.529 kere okundu.
- Skyfire 4.3.2.1_3001 Hatası (Symbian ve Windows Mobile Çözümü) - 13.084 kere okundu.
- Nokia 5800 Temaları - 11.868 kere okundu.
- Golden Retriever - 11.347 kere okundu.
- Kilyos - 9.628 kere okundu.
- Şemsiye Tarihçesi - 8.583 kere okundu.
- “o” an fotoğrafları - 7.273 kere okundu.
- Prag - 6.752 kere okundu.
- Nokia 5800 Programlar 1 - 5.872 kere okundu.
- IPhone 2 Çıktı ve Satışta.. - 5.169 kere okundu.
- Barış Manço - 4.935 kere okundu.
- Sigarayı İlk Kim Keşfetti? - 4.925 kere okundu.
- BİSİKLET - 4.590 kere okundu.
- Windows XP’nin Ölüm Tarihi Uzatıldı - 4.325 kere okundu.
Etiket Bulutu
WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck and Luke Morton requires Flash Player 9 or better.


Bu Yazı 903 kere okundu.